Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED strips: Waarom in huis gebruiken?

3, juni 2022

LED strips: Waarom in huis gebruiken?

LED light strips zijn een van de meest veelzijdige en efficiënte manieren om je huis te verlichten. LED-strips zijn lange, dunne stroken van LED-lampen die op verschillende oppervlakken kunnen worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Dit artikel bespreekt de voordelen van het gebruik van LED-strips in huis en hoe je ze kunt toepassen.

Voordelen van LED-strips in huis

LED-strips hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten verlichting, waaronder:

Kostenbesparing op lange termijn

LED-strips zijn veel zuiniger dan traditionele verlichting. Ze hebben een veel lager wattage en gaan veel langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen, waardoor je op de lange termijn geld kunt besparen op energierekeningen en vervangingskosten.

Energiezuinigheid

LED-strips verbruiken veel minder energie dan andere soorten verlichting, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Bovendien wordt er minder warmte gegenereerd dan bij traditionele verlichting, waardoor ze veiliger en koeler zijn om aan te raken.

Duurzaamheid

LED-strips zijn veel duurzamer dan andere soorten verlichting. Ze zijn bestand tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen, waardoor ze langer meegaan dan andere soorten verlichting. Bovendien bevatten ze geen kwik of andere schadelijke chemicaliën, waardoor ze veiliger zijn voor het milieu.

Veiligheid

LED-strips zijn veiliger dan andere soorten verlichting omdat ze minder warmte genereren. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in kinderkamers, badkamers en andere gevoelige gebieden.

Toepassingen van LED-strips in huis

LED-strips zijn zeer veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in huis. Hier zijn enkele toepassingen:

Verlichting van trappen, wanden en plafonds

LED-strips kunnen worden gebruikt om trappen, wanden en plafonds te verlichten. Ze kunnen worden geïnstalleerd als randverlichting of als verlichting achter objecten, waardoor een warme en uitnodigende sfeer ontstaat.

Accentverlichting voor interieurdesign

LED-strips kunnen worden gebruikt als accentverlichting om bepaalde delen van een ruimte te benadrukken. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de contouren van een kunstwerk of meubelstuk te verlichten.

Verlichting voor tv- en home cinema-systemen

LED-strips kunnen worden gebruikt als verlichting voor tv- en home cinema-systemen. Door de strips achter de tv of rondom de kamer te plaatsen, kan een geweldige sfeer worden gecreëerd die de kijkervaring verbetert.

Slaapkamerverlichting

LED-strips kunnen worden gebruikt als slaapkamerverlichting. Ze kunnen worden geïnstalleerd onder het bed, achter het hoofdeinde of onder kasten, waardoor een warme en rustgevende sfeer ontstaat.

Typen LED-strips

Er zijn verschillende typen LED-strips beschikbaar, waaronder:

Enkelkleurige LED-strips

Enkelkleurige LED-strips hebben één kleur, meestal wit of geel. Ze zijn ideaal voor functionele verlichting, zoals het verlichten van trappen of gangen.

RGB LED-strips

RGB LED-strips kunnen elke kleur van de regenboog produceren en kunnen worden gebruikt om een ​​breed scala aan kleuren en sferen te creëren. Ze kunnen worden bediend met een afstandsbediening of smartphone-app.

Smart LED-strips

Smart LED-strips zijn verbonden met het internet en kunnen worden bediend met een smartphone-app. Ze kunnen ook worden geïntegreerd met slimme huissystemen zoals Google Home of Amazon Alexa.

Waterbestendige LED-strips

Waterbestendige LED-strips zijn bestand tegen water en kunnen worden gebruikt in vochtige of natte omgevingen, zoals badkamers of buitenruimtes.

Installatie van LED-strips

Het installeren van LED-strips is relatief eenvoudig en kan in de meeste gevallen in een paar stappen worden voltooid. Hier is een algemeen stappenplan:

Benodigde materialen

 • LED-strips
 • Voeding
 • Adapter
 • Connector
 • Montagebeugels

Installatiestappen

 1. Reinig het oppervlak waarop de LED-strip wordt geplaatst.
 2. Meet de lengte van het oppervlak en knip de LED-strip op de gewenste lengte af.
 3. Verwijder de beschermende laag van de zelfklevende achterkant van de LED-strip en plaats deze op het oppervlak.
 4. Bevestig de LED-strip aan de voeding met een connector.
 5. Bevestig de voeding aan de adapter.
 6. Bevestig de adapter aan een stopcontact.

Veelvoorkomende fouten bij installatie en hoe deze te vermijden

 • Niet reinigen van het oppervlak: het oppervlak moet schoon en droog zijn voordat de LED-strip wordt geplaatst.
 • Verkeerde meting van de lengte: zorg ervoor dat de LED-strip op de juiste lengte wordt geknipt voordat deze wordt geplaatst.
 • Verkeerde polariteit van de voeding: zorg ervoor dat de positieve en negatieve polen correct zijn aangesloten om schade aan de LED-strip te voorkomen.

Onderhoud van LED-strips

LED-strips zijn relatief onderhoudsvrij en hebben weinig onderhoud nodig. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van LED-strips:

Schoonmaken en reinigen

Gebruik een droge doek om de LED-strips schoon te maken en te voorkomen dat er stof of vuil op komt.

Vervanging van onderdelen

Als een onderdeel van de LED-strip kapot gaat, kan dit meestal

worden vervangen zonder dat de hele strip vervangen hoeft te worden. Zorg ervoor dat je de juiste vervangende onderdelen gebruikt om compatibiliteit te garanderen.

Garantie en reparatie

Controleer of de LED-strips onder garantie vallen en welke reparatieopties beschikbaar zijn als ze kapot gaan. Als je de LED-strips zelf wilt repareren, zorg er dan voor dat je de juiste onderdelen en gereedschappen hebt en dat je de instructies zorgvuldig volgt.

Vergelijking met andere soorten verlichting

LED-strips hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten verlichting. Hier zijn enkele vergelijkingen:

Halogeenverlichting

Halogeenverlichting is minder energiezuinig en minder duurzaam dan LED-strips. Bovendien wordt er meer warmte gegenereerd, waardoor ze minder veilig zijn.

Gloeilampen

Gloeilampen zijn minder energiezuinig en minder duurzaam dan LED-strips. Bovendien hebben ze een kortere levensduur en moeten ze vaker worden vervangen.

TL-lampen

TL-lampen zijn minder duurzaam dan LED-strips en bevatten kwik, waardoor ze schadelijker zijn voor het milieu. Bovendien hebben ze een lagere kleurweergave-index dan LED-strips, waardoor de kleuren er minder levendig uitzien.

Kosten en prijzen van LED-strips

De kosten van LED-strips variëren afhankelijk van het type, de lengte en de kwaliteit. Over het algemeen zijn LED-strips duurder dan gloeilampen en halogeenlampen, maar gaan ze veel langer mee en zijn ze zuiniger in gebruik. Hier zijn enkele kosten waar je rekening mee moet houden:

Aankoopkosten

LED-strips variëren in prijs van enkele euro's tot honderden euro's, afhankelijk van de lengte, kwaliteit en functies.

Installatiekosten

Als je niet bekend bent met elektrische installaties, kan het zijn dat je de LED-strips professioneel moet laten installeren, wat extra kosten met zich meebrengt.

Totale kosten op lange termijn

Hoewel LED-strips in eerste instantie duurder kunnen zijn dan andere soorten verlichting, kunnen ze op lange termijn geld besparen door hun energiezuinigheid en duurzaamheid.

Impact op het milieu

LED-strips hebben verschillende voordelen voor het milieu ten opzichte van andere soorten verlichting. Hier zijn enkele voordelen:

Vermindering van de ecologische voetafdruk

LED-strips zijn energiezuinig en hebben een lagere CO2-uitstoot dan andere soorten verlichting, waardoor ze bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Vermindering van de CO2-uitstoot

Door het verminderde energieverbruik verlagen LED-strips de CO2-uitstoot en dragen ze bij aan de vermindering van klimaatverandering.

Recycling en afvalbeheer

LED strips kunnen worden gerecycled en bevatten geen schadelijke chemicaliën, waardoor ze gemakkelijk en veilig kunnen worden weggegooid.

Conclusie

LED-strips zijn een veelzijdige, duurzame en energiezuinige manier om je huis te verlichten. Ze hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten verlichting en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Het installeren en onderhouden van LED-strips is relatief eenvoudig en kan op lange termijn geld besparen. Bovendien hebben LED-strips een positieve impact op het milieu en dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Veelgestelde vragen

 1. Zijn LED-strips veilig om te gebruiken? Ja, LED-strips zijn veilig om te gebruiken omdat ze minder warmte genereren dan andere soorten verlichting.

 2. Welk type LED-strip moet ik kiezen? Het type LED-strip dat je kiest, hangt af van je behoeften en budget. Enkel kleurige LED-strips zijn ideaal voor functionele verlichting, terwijl RGB LED-strips kunnen worden gebruikt om een breed scala aan kleuren en sferen te creëren.

 3. Moet ik LED-strips professioneel laten installeren? Als je niet bekend bent met elektrische installaties, kan het zijn dat je de LED-strips professioneel moet laten installeren om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken.

 4. Zijn LED-strips duurder dan andere soorten verlichting? LED-strips zijn over het algemeen duurder dan gloeilampen en halogeenlampen, maar gaan veel langer mee en zijn zuiniger in gebruik, waardoor ze op lange termijn geld kunnen besparen.

 5. Zijn LED-strips slecht voor het milieu? Nee, LED-strips zijn milieuvriendelijker dan andere soorten verlichting omdat ze energiezuiniger zijn, minder CO2-uitstoot hebben en veilig kunnen worden weggegooid.

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen de voordelen en toepassingen van LED-strips in huis te begrijpen en u heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen beslissing bij het kiezen van verlichting voor uw huis.

Gerelateerde blogs

Blog: LED-strips: wat het is, de voor- en nadelen - Lideka

Blog: Hoe mooi zijn de kleuren van de LED Strips? - Lideka