Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED Strip Connectors: Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

14, maart 2023

LED Strip Connectors: Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Als je ooit LED-strips hebt geïnstalleerd, dan weet je dat het aansluiten van de strips op een stroombron een uitdaging kan zijn. Dit is waar LED strip connectors van pas komen! LED strip connectors maken het gemakkelijk om LED-strips aan te sluiten en te verbinden met andere strips of apparaten. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over LED strip connectors, inclusief wat het zijn, de verschillende soorten connectoren en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn LED strip connectors?

LED strip connectors zijn elektronische componenten die worden gebruikt om LED-strips met elkaar te verbinden. Het zijn kleine plastic hulzen die aan de uiteinden van de strips worden bevestigd om ze op een veilige manier met elkaar te verbinden. Deze connectoren zijn ontworpen om het aansluiten van LED-strips op een stroombron gemakkelijker te maken. Ze verminderen ook het risico op kortsluiting en zorgen voor een stabiele verbinding tussen de strips.

Soorten LED strip connectors

Er zijn verschillende soorten LED strip connectors beschikbaar op de markt. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende typen connectoren:

 1. 2-pins connector: Dit is de meest voorkomende LED strip connector en wordt gebruikt om LED-strips aan te sluiten op een voedingsbron of om twee strips met elkaar te verbinden. Deze connector heeft twee pinnen die in de uiteinden van de LED-strip passen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pinnen correct zijn uitgelijnd voordat je de connector vastklikt.

 2. 4-pins connector:  Deze connector wordt gebruikt om RGB LED-strips aan te sluiten op een controller. Het heeft vier pinnen die elk een verschillende kleur vertegenwoordigen (rood, groen, blauw en zwart). Deze connector wordt ook wel de RGB-connector genoemd.

 3. L-connector:  De L-connector wordt gebruikt om LED-strips om een hoek van 90 graden te buigen. Het maakt het mogelijk om twee strips op een hoek met elkaar te verbinden en maakt een naadloze overgang tussen de strips mogelijk.

 4. T-connector: De T-connector wordt gebruikt om drie LED-strips met elkaar te verbinden in een T-vormige configuratie. Het is handig bij het maken van complexere installaties en maakt het mogelijk om LED-strips in verschillende richtingen te laten uitsteken.

 5. Y-connector: De Y-connector wordt gebruikt om twee LED-strips met elkaar te verbinden in een Y-vormige configuratie. Het maakt het mogelijk om de LED-strips in twee verschillende richtingen te laten uitsteken vanaf de voedingsbron.

 6. Waterdichte connector: De waterdichte connector wordt gebruikt om LED-strips veilig te verbinden in natte of vochtige omstandigheden. Het heeft een rubberen afdichting die voorkomt dat water of vocht de connector binnendringt.

Hoe gebruik je LED strip connectors?

Het gebruik van LED strip connectors is heel eenvoudig. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van de me.

 1. 2-pins connector gebruiken: a. Verwijder de beschermende laag van de LED-strip waar de connector op wordt geplaatst. b. Plaats de connector op de LED-strip en zorg ervoor dat de pinnen correct zijn uitgelijnd. c. Druk de connector stevig op de LED-strip totdat deze vastklikt.

 2. 4-pins connector gebruiken: a. Verwijder de beschermende laag van de LED-strip waar de connector op wordt geplaatst. b. Sluit de vier pinnen van de connector aan op de overeenkomstige aansluitingen op de RGB-controller. c. Druk de connector stevig op de LED-strip totdat deze vastklikt.

 3. L-connector gebruiken: a. Plaats de L-connector op de LED-strip waar de hoek wordt gemaakt. b. Zorg ervoor dat de pinnen van de L-connector correct zijn uitgelijnd met de pinnen van de LED-strip. c. Druk de L-connector stevig op de LED-strip totdat deze vastklikt.

 4. T-connector gebruiken: a. Plaats de T-connector op de LED-strips in de T-vormige configuratie. b. Zorg ervoor dat de pinnen van de T-connector correct zijn uitgelijnd met de pinnen van de LED-strips. c. Druk de T-connector stevig op de LED-strips totdat deze vastklikt.

 5. Y-connector gebruiken: a. Plaats de Y-connector op de LED-strips in de Y-vormige configuratie. b. Zorg ervoor dat de pinnen van de Y-connector correct zijn uitgelijnd met de pinnen van de LED-strips. c. Druk de Y-connector stevig op de LED-strips totdat deze vastklikt.

 6. Waterdichte connector gebruiken: a. Verwijder de beschermende laag van de LED-strips waar de connector op wordt geplaatst. b. Plaats de waterdichte connector op de LED-strips en zorg ervoor dat de rubberen afdichting goed is geplaatst om te voorkomen dat water of vocht de connector binnendringt. c. Druk de connector stevig op de LED-strip totdat deze vastklikt. 

Conclusie

LED strip connectors zijn een essentieel onderdeel van elke LED-strip installatie. Ze maken het gemakkelijk om strips aan te sluiten en te verbinden, en zorgen voor een veilige en stabiele verbinding. Met verschillende soorten connectoren beschikbaar op de markt, is het belangrijk om de juiste connector te kiezen voor jouw specifieke installatie. Door deze handleiding te volgen, kun je gemakkelijk LED strip connectors gebruiken en een naadloze LED-strip installatie creëren.

 

Gerelateerde blogs

Blog: LED Strips op de juiste manier knippen: De Lideka Way

Blog: Hoe plak ik mijn LED strip op? - De ultieme gids - Lideka