Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
Wat is het verschil tussen RGB en LED Strip RGBW?

3, juni 2022

Wat is het verschil tussen RGB en LED Strip RGBW?

RGB en RGBW LED strips zijn twee soorten LED verlichting die veel worden gebruikt in verschillende toepassingen. RGB staat voor Red, Green, Blue (Rood, Groen, Blauw) en RGBW staat voor Red, Green, Blue and White (Rood, Groen, Blauw en Wit).

RGB en RGBW kleuren

De RGB-LED-strip heeft alleen RGB-kleuren terwijl de RGBW-strip RGB-kleuren combineert met wit licht. Dit maakt dat je met RGB kunt variëren tussen rode tonen tot diep paars terwijl RGBW je meer verfijnde opties geeft, zoals wit licht.

Breder bereik en meer diepte

RGBW-strips geven een breder bereik aan kleuren met meer verlichting en diepte. RGBW LED strips zijn daarom ideaal voor projecten waarbij het belangrijk is dat de verlichting veelzijdig en subtiel is.

Toepassingen

RGB LED strips zijn voornamelijk bedoeld voor toepassingen waar heldere RGB-kleuren de basis van de verlichting vormen. Beide types bieden verschillende voordelen als het gaat om het creëren van een bepaalde sfeer in je ruimte.

RGB LED strips zijn ideaal voor feestelijke en theatrale toepassingen, terwijl RGBW LED strips perfect zijn voor de meer subtiele verlichting die nodig is voor bijvoorbeeld kunstgalerieën. Beide typen LED strip kunnen worden gebruikt om verschillende effecten te bereiken, afhankelijk van wat je wilt realiseren.

Hier zijn 15 verschillen tussen RGB en RGBW LED-strips:

 1. Kleurbereik: RGB LED-strips kunnen alleen de primaire kleuren rood, groen en blauw weergeven, terwijl RGBW LED-strips ook wit licht kunnen produceren.
 2. Lichtintensiteit: RGBW LED-strips hebben over het algemeen een hogere lichtintensiteit dan RGB LED-strips, waardoor ze helderder zijn.
 3. Warmteproductie: RGB LED-strips produceren meer warmte dan RGBW LED-strips.
 4. Helderheid: RGBW LED-strips hebben een hogere helderheid dan RGB LED-strips.
 5. Energieverbruik: RGBW LED-strips verbruiken meer energie dan RGB LED-strips vanwege de extra witte LED-chip.
 6. Prijs: RGBW LED-strips zijn over het algemeen duurder dan RGB LED-strips.
 7. Kleurweergave: RGBW LED-strips hebben een betere kleurweergave dan RGB LED-strips.
 8. Toepassingen: RGBW LED-strips worden vaak gebruikt in verlichtingstoepassingen die meer warm licht nodig hebben, terwijl RGB LED-strips worden gebruikt voor toepassingen waar heldere RGB-kleuren de basis vormen.
 9. Subtiele verlichting: RGBW LED-strips zijn beter geschikt voor subtielere verlichting, terwijl RGB LED-strips geschikter zijn voor feestelijke en theatrale toepassingen.
 10. Veelzijdigheid: RGBW LED-strips bieden meer veelzijdigheid en flexibiliteit dan RGB LED-strips.
 11. Installatie: RGBW LED-strips zijn over het algemeen iets moeilijker te installeren dan RGB LED-strips vanwege de extra witte LED-chip.
 12. Compatibiliteit: RGBW LED-strips vereisen specifieke bedieningspanelen en dimmers die compatibel zijn met zowel RGB- als witte LED-kanalen.
 13. Dimbaarheid: RGBW LED-strips zijn beter dimbaar dan RGB LED-strips.
 14. Verlichtingsniveaus: RGBW LED-strips bieden verschillende verlichtingsniveaus, terwijl RGB LED-strips alleen volledig aan of uit kunnen.
 15. Kleurcombinaties: RGBW LED-strips bieden meer kleurcombinaties dan RGB LED-strips vanwege de extra witte LED-chip.

 

5 meest gestelde vragen bij het verschil tussen RGB en RGBW led strips

1. Wat is het verschil tussen RGB en RGBW led strips?

RGB strips geven de primaire kleuren rood, groen en blauw afzonderlijk weer, terwijl een RGBW strip vier primaire kleuren afzonderlijk kan produceren - rode, groene, blauwe en wit. Deze extra witte LED-chip geeft warm licht weer dat dieper in materiaal dringt dan andere kleurkanalen, waardoor meer intensiteit wordt bereikt.

2. Waarom zou je een RGBW ledstrip kiezen in plaats van een RGB ledstrip?

RGBW-strips zijn vooral handig als u meer warm licht wilt. Je hebt veel betere helderheid en intensiteit met deze RGBW-strips, waardoor ze zeer geschikt zijn om te worden gebruikt in verlichtingstoepassingen die veel helderheid nodig hebben. Bovendien kan je met een RGBW strip alle basis kleuren afzonderlijk maken.

3. Is er een verschil tussen de prijs van RGB en RGBW led strips?

Ja, er is een verschil in de prijs van RGB en RGBW led strips. Omdat het meer componenten bevat, zal een RGBW strip duurder zijn dan een standaard RGB strip.

4. Wat voor soort toepassingen worden gebruikt met RGBW-strips?

RGBW-strips worden vaak gebruikt in verlichtingstoepassingen zoals discotheken, restaurants of galeries die veel helderheid nodig hebben. Ze worden ook gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld in tuinen of voor het verlichten van gebouwen.

5. Wat is de beste manier om te beginnen met RGBW led strips?

De beste manier om te beginnen met RGBW LED-strips is door een afstandsbediening en een voedingsadapter te kopen. Daarnaast heb je ook kabels nodig om de strip aan de stroomtoevoer te verbinden en eventueel speciale bedieningspanelen om meerdere kanalen tegelijkertijd aan te sturen. Zorg er ook voor dat je een juiste dimmer kiest die compatibel is met RGBW-strips. Als je deze stappen volgt, ben je klaar om te beginnen met het gebruik van LED-stripverlichting!

Conclusie

Kortom, RGB en RGBW LED strips hebben elk hun voordelen en nadelen, dus kies de beste optie voor jouw project. Uiteindelijk is RGB een goede keuze als je op zoek bent naar kleurrijke effecten, terwijl RGBW perfect is om subtielere verlichting te bereiken met verschillende tinten wit. Kies de LED strip die het beste bij je behoeften past!

Gerelateerde blogs

Blog: 15 voordelen van RGBW LED strips