Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED strips: Hoe maak je ze waterdicht?

2, juni 2022

LED strips: Hoe maak je ze waterdicht?

LED-strips zijn ontzettend veelzijdig en bieden de mogelijkheid om fantastische sfeerverlichting te creëren in elke ruimte. Of het nu gaat om het creëren van een gezellige sfeer in de woonkamer of om het toevoegen van wat extra flair aan je bar, LED-strips zijn een geweldige optie. Helaas zijn LED-strips niet van nature waterdicht, waardoor het een uitdaging kan zijn om ze buiten of in natte omstandigheden te gebruiken. In deze blog zullen we bespreken hoe je LED-strips waterdicht kunt maken, zodat je ze overal kunt gebruiken, ongeacht de omstandigheden.

Begrijpen van LED-strips

Typen LED-strips

Er zijn twee hoofdtypen LED-strips: flexibele en stijve. Flexibele LED-strips zijn gemaakt van een dunne, flexibele printplaat en zijn ideaal voor het buigen en draaien in moeilijke ruimtes. Stijve LED-strips zijn gemaakt van een stijvere printplaat en zijn beter geschikt voor rechte lijnen.

 

Toepassingen van LED-strips

LED-strips kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder sfeerverlichting, decoratie, tuinverlichting en meer.

Typen waterdichting

Er zijn verschillende soorten waterdichte materialen die kunnen worden gebruikt om LED-strips te beschermen tegen water en vocht, waaronder siliconen, epoxy en polyurethaan. Het kiezen van het juiste materiaal voor jouw LED-strips hangt af van verschillende factoren, waaronder de omgeving waarin ze zullen worden gebruikt en de mate van bescherming die je nodig hebt.

 

Kiezen van de juiste waterdichting methode

Factoren om te overwegen

Bij het kiezen van het juiste waterdichte materiaal voor jouw LED-strips, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de omgeving waarin de strips worden gebruikt, de beoogde levensduur van de strips en de mate van blootstelling aan water en vocht.

Verschillende waterdichte materialen

Er zijn verschillende soorten waterdichte materialen die je kunt gebruiken om LED-strips te beschermen tegen water en vocht. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan beter geschikt zijn voor bepaalde toepassingen dan voor andere. Enkele van de meest voorkomende materialen zijn siliconen, epoxy en polyurethaan.

Evaluatie van kosten en effectiviteit

Het is belangrijk om te overwegen wat de kosten zijn van het waterdicht maken van LED-strips en hoe effectief het geselecteerde materiaal zal zijn in het beschermen van de strips tegen water en vocht. Het kiezen van een duurder materiaal kan op de lange termijn voordeliger zijn als het beter bestand is tegen slijtage en langer meegaat.

Voorbereiden van de LED-strip

Reinigen

Voor het aanbrengen van waterdichte materialen op LED-strips is het belangrijk om het oppervlak grondig schoon te maken. Het verwijderen van vuil en vet zorgt ervoor dat het waterdichte materiaal beter hecht aan de strip.

Het oppervlak laten drogen

Na het reinigen van de LED-strips is het belangrijk om het oppervlak goed te laten drogen voordat je het waterdichte materiaal aanbrengt. Een vochtige ondergrond kan de hechting van het waterdichte materiaal verminderen.

Voorbereiden van het waterdichte materiaal

Voordat je het waterdichte materiaal aanbrengt, is het belangrijk om het goed te mengen en te verdunnen volgens de instructies van de fabrikant. Een goede voorbereiding van het materiaal zorgt voor een gelijkmatige en duurzame waterdichte laag.

Aanbrengen van het waterdichte materiaal

Dip coating

Dompel de LED-strip onder in het waterdichte materiaal en zorg ervoor dat de hele strip goed bedekt is. Verwijder vervolgens het overtollige materiaal door de strip voorzichtig af te schudden.

Kwasten

Breng het waterdichte materiaal gelijkmatig aan met een kwast. Zorg ervoor dat je een dunne laag aanbrengt en voorkom druipers.

Spray coating

Spray het waterdichte materiaal gelijkmatig over de LED-strip. Houd de spuitbus op ongeveer 15 cm afstand en zorg voor een gelijkmatige dekking.

Potting

Potting is een proces waarbij de LED-strip volledig wordt ondergedompeld in een waterdichte hars. Dit zorgt voor de meest complete bescherming, maar kan lastig zijn omdat het de LED's bedekt en de flexibiliteit van de strip kan verminderen.

Tips voor succesvol waterdicht maken

Goed hanteren van het materiaal

Het is belangrijk om het waterdichte materiaal goed te hanteren en te volgen volgens de instructies van de fabrikant. Draag bijvoorbeeld handschoenen om het materiaal niet aan te raken.

Voldoende droogtijd

Geef het waterdichte materiaal voldoende tijd om te drogen voordat je de LED-strips weer gebruikt. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Overmatig aanbrengen vermijden

Het aanbrengen van te veel waterdicht materiaal kan de LED-strips verzwaren en hun flexibiliteit beperken. Breng dus altijd een dunne laag aan.

Beschermen van de LED's

Bescherm de LED's bij het aanbrengen van het waterdichte materiaal om te voorkomen dat het materiaal op de LED's terechtkomt.

Testen van de waterdichtheid

Controle op lekkage

Controleer de LED-strips op lekkage door ze te gebruiken in de omgeving waarin ze waterdicht gemaakt zijn. Controleer of er geen water door de waterdichte laag komt.

Gebruik van een multimeter

Gebruik een multimeter om de LED-strips te testen op elektrische problemen die kunnen ontstaan door de waterdichte laag. Dit kan worden gedaan door de multimeter op de stroomstand te zetten en de LED-strips te testen op continuïteit.

Conclusie

LED-strips zijn een geweldige optie voor sfeerverlichting, maar ze zijn niet van nature waterdicht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om LED-strips waterdicht te maken, waardoor ze kunnen worden gebruikt in vochtige omgevingen en zelfs buiten. Door het juiste waterdichte materiaal te kiezen en het zorgvuldig aan te brengen, kun je je LED-strips beschermen tegen water en vocht. Het is belangrijk om het materiaal goed te hanteren, voldoende droogtijd te geven en de LED's te beschermen tijdens het aanbrengen van het waterdichte materiaal. Controleer na het waterdicht maken van de LED-strips op lekkage en test op elektrische problemen met behulp van een multimeter.

Veelgestelde vragen

Is het noodzakelijk om LED-strips waterdicht te maken?

Hoewel het niet noodzakelijk is om LED-strips waterdicht te maken, kan het wel nuttig zijn als je van plan bent om ze buiten of in vochtige omgevingen te  gebruiken.

Welk waterdicht materiaal is het beste?

Het beste waterdichte materiaal hangt af van de omstandigheden waarin de LED-strips zullen worden gebruikt en de mate van bescherming die je nodig hebt. Enkele van de meest voorkomende materialen zijn siliconen, epoxy en polyurethaan.

Kan ik zelf LED-strips waterdicht maken?

Ja, je kunt LED-strips zelf waterdicht maken met behulp van verschillende waterdichte materialen en technieken.

Kan waterdicht maken van LED-strips hun flexibiliteit verminderen?

Ja, het waterdicht maken van LED-strips kan hun flexibiliteit verminderen, vooral bij het gebruik van potting-technieken.

Gerelateerde blogs

Blog: Waterdichte LED strips: Beste Waterdichte LED strips