Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED verlichting: Welke functies heeft het?

27, augustus 2021

LED verlichting: Welke functies heeft het?

LED-verlichting is een van de meest populaire soorten verlichting en wordt steeds vaker gebruikt in huizen, kantoren en openbare ruimtes. Dit komt omdat LED-verlichting vele voordelen biedt, waaronder een hoge energie-efficiëntie, lange levensduur, flexibiliteit in design en toepassingen, hoge helderheid en kleurweergave, lage warmteproductie, milieuvriendelijkheid en veiligheid. In dit artikel zullen we deze functies van LED-verlichting verder toelichten.

Functies van LED-verlichting

Energie-efficiëntie

LED-verlichting is zeer energie-efficiënt. Dit komt doordat LED's licht uitstralen door middel van elektroluminescentie in plaats van warmteproductie, wat bij traditionele verlichting wel het geval is. Hierdoor is het energieverbruik van LED-verlichting veel lager, waardoor het bijdraagt aan een lagere energierekening.

Lange levensduur

Een ander kenmerk van LED-verlichting is de lange levensduur. LED's gaan veel langer mee dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Dit komt doordat LED's geen gloeidraad bevatten, die bij traditionele verlichting na verloop van tijd kan breken en daardoor de lamp onbruikbaar maakt. De levensduur van LED's kan oplopen tot wel 50.000 uur, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de LED-verlichting.

Flexibiliteit in design en toepassingen

LED-verlichting biedt veel flexibiliteit in design en toepassingen. LED's zijn klein en kunnen in verschillende vormen worden gemaakt, waardoor er veel mogelijkheden zijn om ze in diverse ontwerpen te integreren. Daarnaast zijn LED's geschikt voor verschillende toepassingen, van sfeerverlichting tot functionele verlichting. LED's kunnen worden gebruikt in lampen, strips, panelen, buizen, spots en nog veel meer.

Hoge helderheid en kleurweergave

LED-verlichting heeft over het algemeen een hogere helderheid en betere kleurweergave dan traditionele verlichting. Dit komt doordat LED's veel gerichter licht uitstralen en het licht kan worden aangepast aan verschillende kleurtemperaturen. Hierdoor zijn LED's bijvoorbeeld ideaal voor het verlichten van kunstwerken of voor het creëren van sfeerverlichting in een ruimte.

Lage warmteproductie

LED-verlichting produceert minder warmte dan traditionele verlichting. Dit komt doordat LED's licht uitstralen door middel van elektroluminescentie in plaats van warmteproductie. Hierdoor blijven LED-lampen koeler, wat de veiligheid verhoogt en het risico op brandgevaar vermindert.

Milieuvriendelijkheid

LED-verlichting is milieuvriendelijker dan traditionele verlichting. Dit komt doordat LED's minder energie verbruiken en dus bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Bovendien bevatten LED's geen giftige stoffen zoals kwik, wat traditionele spaarlampen wel bevatten.

Veiligheid

LED-verlichting is veiliger dan traditionele verlichting. Dit komt doordat LED's minder warmte produceren en dus minder brandgevaarlijk zijn. Bovendien bevatten LED's geen giftige stoffen zoals kwik, wat bij traditionele spaarlampen wel het geval is. Daarnaast zijn LED's vaak voorzien van een beschermkap, waardoor de lamp niet zomaar kapot kan gaan en er geen scherpe delen vrijkomen.

De 10 meest gestelde vragen en de antwoorden daarop

1. Wat is LED-verlichting?

LED-verlichting is verlichting die gebruikmaakt van Light Emitting Diodes (LED's) om licht uit te stralen. LED's zijn kleine, energiezuinige en duurzame lichtbronnen die steeds vaker worden gebruikt in diverse toepassingen.

2. Hoe werkt LED-verlichting?

LED's werken door middel van elektroluminescentie, waarbij elektronen door een halfgeleidermateriaal stromen en daarbij licht uitstralen. Dit in tegenstelling tot traditionele verlichting, waarbij licht wordt gegenereerd door middel van warmteproductie.

3. Wat zijn de voordelen van LED-verlichting?

LED-verlichting biedt vele voordelen, waaronder hoge energie-efficiëntie, lange levensduur, flexibiliteit in design en toepassingen, hoge helderheid en kleurweergave, lage warmteproductie, milieuvriendelijkheid en veiligheid.

4. Is LED-verlichting duurder dan traditionele verlichting?

Hoewel de aanschafprijs van LED-verlichting vaak hoger is dan die van traditionele verlichting, kan het op de lange termijn juist goedkoper zijn omdat LED-verlichting veel energiezuiniger is en langer meegaat.

5. Hoe lang gaat LED-verlichting mee?

De levensduur van LED-verlichting kan oplopen tot wel 50.000 uur, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de LED-verlichting.

6. Kan LED-verlichting gedimd worden?

Ja, LED-verlichting kan gedimd worden. Er zijn speciale dimbare LED-lampen en LED-dimmers op de markt die geschikt zijn voor het dimmen van LED-verlichting.

7. Is LED-verlichting geschikt voor buiten?

Ja, er zijn speciale LED-lampen die geschikt zijn voor gebruik buiten. Deze lampen zijn waterdicht en kunnen tegen extreme temperaturen.

8. Hoe kan ik mijn traditionele verlichting vervangen door LED-verlichting?

U kunt uw traditionele verlichting vervangen door LED-verlichting door nieuwe LED-lampen te kopen en deze te installeren op de plaats van de oude lampen.

9. Kan ik LED-lampen ook zelf vervangen?

Ja, u kunt LED-lampen zelf vervangen. Het is wel belangrijk om te letten op het wattage en de fitting van de oude lamp, om zo de juiste LED-lamp te kiezen.

10. Wat is het verschil tussen warm wit en koud wit LED-licht?

Warm wit LED-licht heeft een gele tint en wordt vaak gebruikt voor sfeerverlichting, terwijl koud wit LED-licht een blauwe tint heeft en geschikt is voor functionele verlichting. Het is belangrijk om bij het kiezen van LED-verlichting te letten op de kleurtemperatuur, die wordt uitgedrukt in Kelvin (K).

Conclusie

LED-verlichting biedt veel voordelen, waaronder een hoge energie-efficiëntie, lange levensduur, flexibiliteit in design en toepassingen, hoge helderheid en kleurweergave, lage warmteproductie, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Dit maakt LED-verlichting niet alleen aantrekkelijk voor thuisgebruik, maar ook voor toepassingen in kantoren, openbare ruimtes en andere commerciële toepassingen. Door te kiezen voor LED-verlichting kunnen we niet alleen onze energierekening verlagen, maar ook een bijdrage leveren aan een beter milieu en een veiligere leefomgeving.

Gerelateerde blogs

Blog: LED verlichting: Kan ik het gebruiken als sfeerverlichting?