Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
Vergelijking van Halogeenlampen en LED spots

10, mei 2023

Vergelijking van Halogeenlampen en LED spots

Verlichting speelt een belangrijke rol in ons leven. Het kan een ruimte transformeren en de sfeer bepalen. Bij het kiezen van de juiste LED spots komt echter meer kijken dan alleen esthetiek. LED en halogeen verlichting zijn twee veelvoorkomende opties op de markt. In dit artikel zullen we een diepgaande vergelijking maken tussen LED en halogeen verlichting. We zullen de voor- en nadelen van elk type verlichting bespreken, de verschillen in energieverbruik, lichtkwaliteit, kosten en milieu-impact benoemen en uiteindelijk de vraag beantwoorden welke verlichting beter is voor jouw situatie.

LED verlichting

LED verlichting is een van de meest populaire vormen van verlichting van dit moment. LED is de afkorting van Light Emitting Diode. Dit type verlichting werkt op basis van halfgeleiders die licht uitstralen wanneer er elektriciteit doorheen gaat. Hieronder staan de voor- en nadelen van LED verlichting.

Voordelen van LED verlichting

 • Energieverbruik: LED verlichting verbruikt minder energie dan andere soorten verlichting. Dit resulteert in een lagere energierekening en minder impact op het milieu.
 • Levensduur: LED verlichting gaat langer mee dan andere soorten verlichting. De gemiddelde levensduur van LED verlichting is ongeveer 50.000 branduren.
 • Lichtkwaliteit: LED verlichting is beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen en heeft een hoge kleurweergave-index (CRI). Dit betekent dat de kleuren van objecten natuurlijk en realistisch worden weergegeven.
 • Milieuvriendelijkheid: LED verlichting is milieuvriendelijk omdat het geen giftige stoffen bevat en minder energie verbruikt.

Nadelen van LED verlichting

 • Kosten: De aanschafkosten van LED verlichting zijn hoger dan die van andere soorten verlichting. Dit kan echter worden gecompenseerd door de energiebesparing en de langere levensduur van de lampen.
 • Verblinding: LED verlichting kan verblindend zijn als het op de verkeerde manier wordt gebruikt. Het is belangrijk om de juiste verlichtingsarmaturen te kiezen en de verlichting op de juiste manier te installeren.

Halogeen verlichting

Halogeen verlichting is al lange tijd een populaire optie voor verlichting. Het werkt op basis van een halogeenlamp, waarbij een gloeidraad wordt verhit en licht uitstraalt. Hieronder staan de voor- en nadelen van halogeen verlichting.

Voordelen van halogeen verlichting

 • Direct licht: Halogeen verlichting biedt direct licht en heeft geen opwarmtijd nodig om op volledige sterkte te werken.
 • Kleurweergave: Halogeen verlichting heeft een hoge kleurweergave-index (CRI) waardoor kleuren natuurlijk worden weergegeven

Nadelen van halogeen verlichting

 • Energieverbruik: Halogeen verlichting verbruikt meer energie dan LED verlichting. Dit resulteert in hogere energiekosten en een grotere impact op het milieu.
 • Korte levensduur: Halogeen lampen hebben een kortere levensduur dan LED lampen. Gemiddeld gaan halogeen lampen ongeveer 2.000 branduren mee.
 • Milieu-impact: Halogeen lampen zijn minder milieuvriendelijk dan LED lampen. Ze bevatten bijvoorbeeld halogeen- en kwikdampen die schadelijk zijn voor het milieu.

LED vs. Halogeen

Nu we de voor- en nadelen van LED en halogeen verlichting hebben besproken, kunnen we deze twee soorten verlichting vergelijken. Hieronder bespreken we de verschillen in energieverbruik, levensduur, lichtkwaliteit, kosten en milieu-impact.

Energieverbruik

LED verlichting verbruikt minder energie dan halogeen verlichting. Gemiddeld verbruikt LED verlichting 85% minder energie dan halogeen verlichting. Dit betekent dat LED verlichting veel milieuvriendelijker is en kan leiden tot een aanzienlijke besparing op de energierekening.

Levensduur

De levensduur van LED verlichting is veel langer dan die van halogeen verlichting. LED lampen gaan gemiddeld 50.000 branduren mee, terwijl halogeen lampen gemiddeld maar 2.000 branduren meegaan. Dit betekent dat LED verlichting minder vaak vervangen hoeft te worden, waardoor het goedkoper is op de lange termijn.

Lichtkwaliteit

LED verlichting heeft een hogere kleurweergave-index (CRI) dan halogeen verlichting, wat betekent dat het kleuren natuurlijker en realistischer weergeeft. LED verlichting is ook beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan de omgeving. Halogeen verlichting biedt echter direct licht zonder opwarmtijd, wat voor sommige situaties handiger kan zijn.

Kosten

De aanschafkosten van LED verlichting zijn hoger dan die van halogeen verlichting. Dit kan echter worden gecompenseerd door de energiebesparing en de langere levensduur van de lampen. Op de lange termijn kan LED verlichting dus goedkoper zijn dan halogeen verlichting.

Milieu-impact

LED verlichting is veel milieuvriendelijker dan halogeen verlichting. LED verlichting verbruikt minder energie en bevat geen giftige stoffen. Halogeen verlichting bevat daarentegen halogeen- en kwikdampen die schadelijk zijn voor het milieu.

Toepassingen van LED en Halogeen

Beide soorten verlichting hebben hun eigen toepassingen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Hieronder staan een aantal voorbeelden van de toepassingen van LED en halogeen verlichting:

 • LED verlichting: LED verlichting is bij uitstek geschikt voor algemene verlichting, zoals in woonkamers, slaapkamers, kantoren en gangen. LED verlichting is ook geschikt voor accentverlichting en buitenverlichting.
 • Halogeen verlichting: Halogeen verlichting is ideaal voor verlichting van werkplekken, zoals keukens en kantoren. Het biedt helder, direct licht en is geschikt voor gebruik in combinatie met dimmers.

LED vs. Halogeen: Wat zeggen experts?

Om een goed beeld te krijgen van LED en halogeen verlichting hebben we experts geraadpleegd en verschillende onderzoeken en studies bekeken. Over het algemeen zijn experts het erover eens dat LED verlichting beter is dan halogeen verlichting vanwege de energiebesparing en de lange levensduur van LED lampen.

De toekomst van verlichting

De ontwikkeling van LED verlichting gaat snel. Er worden voortdurend nieuwe technologieën en toepassingen ontwikkeld om de prestaties van LED verlichting te verbeteren. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van slimme LED verlichting en het Internet of Things (IoT) verlichtingssysteem. Halogeen verlichting wordt echter steeds meer vervangen door LED verlichting vanwege de hogere efficiëntie en de milieuvriendelijkheid van LED.

Conclusie

Na het vergelijken van LED en halogeen verlichting is het duidelijk dat LED verlichting de betere optie is. Het verbruikt minder energie, gaat langer mee en is milieuvriendelijker dan halogeen verlichting. Hoewel de aanschafkosten van LED verlichting hoger zijn dan die van halogeen verlichting, kunnen deze kosten worden gecompenseerd door de energiebesparing en de lange levensduur van LED lampen. Bovendien biedt LED verlichting een hogere kleurweergave-index en is het beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan de omgeving.

FAQs

Welke soort verlichting is beter voor mijn huis?

Dat hangt af van de toepassing en jouw persoonlijke voorkeur. LED verlichting is beter voor algemene verlichting en buitenverlichting, terwijl halogeen verlichting beter is voor werkplekken en accentverlichting.

Hoe lang gaat LED verlichting mee?

LED lampen gaan gemiddeld 50.000 branduren mee, terwijl halogeen lampen gemiddeld maar 2.000 branduren meegaan.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen LED en halogeen verlichting?

De belangrijkste verschillen zijn het energieverbruik, de levensduur, de lichtkwaliteit, de kosten en de milieu-impact.


Is LED verlichting duurder dan halogeen verlichting?

Ja, de aanschafkosten van LED verlichting zijn hoger dan die van halogeen verlichting. Dit kan echter worden gecompenseerd door de energiebesparing en de lange levensduur van LED lampen.