Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
Trapverlichting: Tips voor de beste keuze en installatie - Lideka®

18, maart 2023

Trapverlichting: Tips voor de beste keuze en installatie - Lideka®

Trapverlichting is een populaire manier om de uitstraling en veiligheid van je trap te verbeteren. In dit artikel bespreken we de voordelen van trapverlichting, de verschillende soorten trapverlichting, hoe je de beste trapverlichting kiest, de kosten en hoe je trapverlichting installeert.

Voordelen van trapverlichting

Trapverlichting biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Verbeterde veiligheid: Door de verlichting wordt de trap beter zichtbaar en verklein je het risico op struikelen en vallen.

 2. Verhoogde uitstraling: Trapverlichting kan de uitstraling van je trap verbeteren en zorgen voor een mooier interieur.

 3. Energiebesparing: LED verlichting is een energiezuinige optie die langer meegaat dan traditionele verlichting. Bekijk hier de studie van de Amerikaanse overheid die laat zien dat LED zeer zuinig is.

 4. Gemakkelijk te installeren: Trapverlichting is relatief eenvoudig te installeren en vereist geen professionele hulp.

 5. Handig in gebruik: Veel trapverlichting wordt geleverd met een bewegingssensor die automatisch aangaat wanneer iemand de trap op of af loopt.

 6. Verhoogde woningwaarde: Trapverlichting kan een extra verkooppunt zijn als je ooit besluit om je huis te verkopen.

Soorten trapverlichting

Trapverlichting biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. LED stripverlichting: Deze soort trapverlichting is populair vanwege de flexibiliteit en de mogelijkheid om op maat te snijden. Het kan op de randen van de trap worden geïnstalleerd voor een subtiele gloed.Trap led verlichting
 2. Ingebouwde trapverlichting: Dit type trapverlichting wordt in de treden ingebouwd, waardoor de trap er gestroomlijnd en modern uitziet.Trap led verlichting
 3. Wandverlichting: Wandverlichting kan langs de wand van de trap worden geplaatst voor een subtiele en stijlvolle uitstraling.trap led verlichting
 4. Plafondverlichting: Plafondverlichting kan worden geïnstalleerd bovenaan de trap en verlicht de hele trap.Plafondverlichting
 5. Batterij-aangedreven trapverlichting: Dit type trapverlichting vereist geen bedrading en kan eenvoudig worden geïnstalleerd met behulp van dubbelzijdige tapeBatterij-aangedreven trapverlichtingWelke soort trapverlichting het beste bij jouw trap past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de kenmerken van de trap. 

 

Soorten trapverlichting

Het kiezen van de beste trapverlichting voor jouw trap is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Stijl: Overweeg welke stijl van trapverlichting het beste past bij het interieur van je huis. Wil je een moderne uitstraling of juist iets klassieks?

 2. Helderheid: Het is belangrijk om de juiste helderheid van de trapverlichting te kiezen, zodat de treden goed zichtbaar zijn, maar niet te fel schijnen.

 3. Type verlichting: Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende soorten trapverlichting beschikbaar. Kies het type dat het beste past bij de kenmerken van jouw trap.

 4. Kosten: Overweeg je budget bij het kiezen van de trapverlichting. Sommige opties zijn duurder dan andere, maar het is belangrijk om te onthouden dat kwaliteit meestal een hogere prijs heeft.

 5. Installatie: Kies een type trapverlichting dat gemakkelijk te installeren is. Als je geen ervaring hebt met elektrische installaties, kan het handig zijn om te kiezen voor een batterij-aangedreven optie of om professionele hulp te zoeken.

 6. Veiligheid: Kies een type trapverlichting dat voldoet aan de veiligheidsnormen. Overweeg bijvoorbeeld een optie met een bewegingssensor of een optie die voldoende verlichting biedt voor de hele trap.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de beste trapverlichting kiezen voor jouw trap en huis.

Kosten van trapverlichting

De kosten van trapverlichting variëren afhankelijk van het type verlichting en de kwaliteit van het product. Over het algemeen zijn LED-verlichtingsopties duurder dan traditionele verlichtingsopties, maar ze gaan langer mee en zijn energiezuiniger.

De kosten voor trapverlichting kunnen variëren van enkele tientjes tot honderden euro's, afhankelijk van het type en de kwaliteit. Het is belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het kiezen van de trapverlichting en om te overwegen of de kosten opwegen tegen de voordelen die het biedt, zoals verbeterde veiligheid en uitstraling.

Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de installatiekosten als je ervoor kiest om professionele hulp in te schakelen. Door prijzen te vergelijken en de juiste keuze te maken voor jouw situatie, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen voor jouw trapverlichting.

Trapverlichting installeren

Het installeren van trapverlichting is relatief eenvoudig en kan in de meeste gevallen zonder professionele hulp worden gedaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om trapverlichting te installeren:

 1. Kies het type verlichting dat je wilt installeren en verzamel alle benodigde materialen, waaronder de verlichting zelf, een schroevendraaier, een boor en eventueel bevestigingsmiddelen.

 2. Schakel de stroomtoevoer naar de trap uit om elektrische schokken te voorkomen.

 3. Bepaal de locatie van de verlichting en markeer deze met een potlood of tape.

 4. Boor gaten in de markeringen waar de verlichting moet worden geplaatst.

 5. Plaats de verlichting in de gaten en zorg ervoor dat deze veilig en stevig vastzit.

 6. Sluit de bedrading aan op de verlichting en bevestig deze met behulp van de schroevendraaier.

 7. Schakel de stroomtoevoer naar de trap weer in en test de verlichting om te controleren of deze goed werkt.

Veiligheid en trapverlichting

Trapverlichting kan bijdragen aan de veiligheid in huis door het risico op struikelen en vallen op de trap te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop trapverlichting kan helpen om de veiligheid te verbeteren:

 1. Betere zichtbaarheid: Trapverlichting zorgt voor betere zichtbaarheid van de treden, vooral 's nachts of bij weinig licht. Hierdoor kunnen mensen de trap beter zien en voorkom je dat ze struikelen of uitglijden.
 2. Vermindering van schaduwen: Trapverlichting vermindert de schaduwen op de trap en zorgt voor een gelijkmatigere verlichting. Dit kan het risico op misstappen verminderen.
 3. Bewegingssensor: Veel trapverlichting wordt geleverd met een bewegingssensor die automatisch aangaat wanneer iemand de trap op of af loopt. Dit kan het risico op struikelen of uitglijden verminderen, vooral als het licht plotseling aangaat en de persoon waarschuwt voor de aanwezigheid van de trap.
 4. Verhoogde alertheid: Trapverlichting kan mensen alert houden terwijl ze de trap gebruiken en hen eraan herinneren om voorzichtig te zijn. Dit kan vooral nuttig zijn voor ouderen en kinderen die mogelijk een hoger risico lopen om te vallen.

Door het installeren van trapverlichting kan je dus de veiligheid in huis verbeteren en de kans op ongelukken en blessures verminderen.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken hoe trapverlichting kan bijdragen aan de veiligheid en uitstraling van je trap. We hebben verschillende soorten trapverlichting besproken, waaronder LED-stripverlichting, ingebouwde verlichting en wand- en plafondverlichting.

We hebben ook enkele factoren besproken om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste trapverlichting voor jouw trap en huis, zoals stijl, helderheid en kosten. Daarnaast hebben we besproken hoe trapverlichting kan worden geïnstalleerd en hoe het kan helpen de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door betere zichtbaarheid en verminderde schaduwen.

Door rekening te houden met deze factoren en de juiste trapverlichting te kiezen, kun je de uitstraling en veiligheid van je trap verbeteren. Met de eenvoudige installatie stappen kan je deze verbetering eenvoudig zelf doen. 

Gerelateerde blogs

Blog: LED verlichting: in de slaapkamer