Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
RGB LED strips: Hoe installeer je ze?

5, april 2023

RGB LED strips: Hoe installeer je ze?

Welkom bij ons blog artikel over het installeren van RGB LED-strips! In dit artikel gaan we stapsgewijs uitleggen hoe je deze kleurrijke en veelzijdige verlichting zelf kunt installeren, inclusief welke tools en materialen je nodig hebt.

We beginnen met een overzicht van alle benodigde gereedschappen en materialen. Vervolgens bespreken we hoe je de strip op maat kunt maken en klaar kunt maken voor installatie. Daarna zullen we je door het installatieproces zelf leiden, inclusief hoe je de strip op de juiste manier aan de oppervlakte bevestigt en hoe je hem aansluit op de stroombron en de controller.

Ten slotte geven we je enkele handige tips en trucs om het meeste uit je RGB LED-strips te halen. Of je nu op zoek bent naar een gezellige sfeer in huis, een opvallende visuele presentatie voor een evenement of een unieke uitstraling voor je gaming-rig, met deze handige gids kun je snel aan de slag.

Wat zijn RGB LED strips?

RGB LED-strips zijn flexibele lichtstrips met kleine LED-lampjes erin. De afkorting "RGB" staat voor rood, groen en blauw, de drie kleuren waaruit deze lampjes zijn opgebouwd. Door de drie kleuren te combineren, kan de strip verschillende kleuren en effecten creëren.

De populariteit van RGB LED-strips is de afgelopen jaren enorm toegenomen, voornamelijk vanwege hun veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Deze strips worden vaak gebruikt voor het creëren van sfeerverlichting in huis, kantoren, bars en restaurants. Ook worden ze gebruikt in televisies, computers en gaming-rigs om een unieke en gepersonaliseerde uitstraling te geven.

Een ander voordeel van RGB LED-strips is hun energiezuinigheid en duurzaamheid. In vergelijking met traditionele verlichting hebben ze een langere levensduur en verbruiken ze minder energie, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart.

Met hun eindeloze toepassingsmogelijkheden, creatieve flexibiliteit en lage kosten zijn RGB LED-strips een populaire keuze geworden voor zowel professionele als doe-het-zelf projecten.

Gereedschappen en materialen

Om RGB LED-strips te installeren heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig. Hieronder vind je een lijst van alle benodigde items:

 1. RGB LED-strips - dit zijn de strips zelf met daarin de LED-lampjes die de kleuren en effecten creëren.
 2. Een voedingsbron - deze zorgt voor de stroomvoorziening van de LED-strips.
 3. Een controller - dit apparaat stelt je in staat om de kleuren, helderheid en effecten van de LED-strips te regelen.
 4. Een soldeerbout - sommige LED-strips moeten worden gesoldeerd om de verbindingen te maken.
 5. Soldeertin - dit is het materiaal dat gebruikt wordt om de verbindingen te maken met de soldeerbout.
 6. Kniptang - hiermee kun je de LED-strip op de gewenste lengte knippen.
 7. Schaar - voor het knippen van de beschermende coating om de LED-strip te kunnen aansluiten.
 8. Plakband - om de LED-strip op zijn plaats te houden en op te plakken op het oppervlak.
 9. Schoonmaak doekje - voor het schoonmaken van het oppervlak waarop de LED-strip wordt geplaatst.

Het is belangrijk om alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand te hebben voordat je begint met het installatieproces. Dit zorgt ervoor dat je niet onderbroken wordt tijdens het installatieproces en voorkomt dat je onnodige reizen naar de winkel moet maken.

Elk item in de lijst is essentieel voor een succesvolle installatie van RGB LED-strips. Zonder de LED-strips zelf, de voedingsbron en controller kun je geen verlichting creëren.

De soldeerbout en soldeertin zijn nodig voor het maken van soldeerverbindingen als je geen connector hebt, terwijl de kniptang en schaar worden gebruikt om de LED-strip op de gewenste lengte te knippen en de beschermende coating weg te knippen.

Plakband wordt gebruikt om de LED-strip op zijn plaats te houden en het schoonmaak doekje helpt om een glad oppervlak te creëren voor de installatie.

Door al deze gereedschappen en materialen te gebruiken, kan je een professionele installatie van RGB LED-strips maken en de juiste sfeer creëren voor elke gewenste ruimte.

Voorbereiding

Het meten van de juiste lengte van de LED-strip is een belangrijke stap voordat je begint met de installatie. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je de juiste lengte meet:

 1. Bepaal waar je de LED-strip wilt installeren en meet de lengte van deze plek op.
 2. Leg de LED-strip langs de gemeten afstand en markeer de plek waar de strip moet worden afgeknipt.
 3. Gebruik een kniptang om de LED-strip op de gemarkeerde plek af te knippen.

Nu de strip op de juiste lengte is geknipt, is het tijd om hem klaar te maken voor installatie. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet:

 1. Knip de beschermende coating van de LED-strip aan beide uiteinden af met een schaar. Dit onthult de koperen pads waarmee de strip op de stroombron en controller wordt aangesloten.
 2. Gebruik een schoonmaak doekje om het oppervlak te reinigen waarop de LED-strip zal worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is voordat je de strip aanbrengt. Dit zorgt voor een goede hechting en voorkomt dat de strip loskomt.

Nu je de LED-strip op maat hebt gemaakt en het oppervlak hebt schoongemaakt, ben je klaar om te beginnen met het installatieproces. Met behulp van deze eenvoudige stappen kun je je eigen professionele verlichtingsinstallatie maken en de gewenste sfeer creëren voor elke gewenste ruimte.

Installatie

Nu de LED-strip op maat is geknipt en het oppervlak schoon is gemaakt, is het tijd om de strip aan het oppervlak te bevestigen en hem aan te sluiten op de stroombron en controller. Hieronder volgen de stappen om dit te doen:

Stap 1: Plak de LED-strip op het oppervlak

 • Verwijder de beschermfolie van de achterkant van de LED-strip en plak de strip op de gewenste locatie op het oppervlak.
 • Zorg ervoor dat de strip goed is uitgelijnd voordat je deze vastplakt.
 • Druk de strip stevig aan zodat hij goed blijft zitten.

Stap 2: Verbind de stroombron met de controller

 • Sluit de voedingsbron aan op de controller. Dit wordt meestal gedaan door middel van een adapter.
 • Zorg ervoor dat de voedingsbron geschikt is voor het vermogen van de LED-strip.
 • Controleer of alle verbindingen goed vast zitten.

Stap 3: Verbind de LED-strip met de controller

 • Sluit de LED-strip aan op de controller door middel van de koperen pads op de LED-strip.
 • Controleer of de polariteit correct is (positief en negatief) om kortsluiting te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat de verbindingen stevig vast zitten.

Nu de LED-strip is geïnstalleerd en aangesloten, is het belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden die tijdens het installatieproces kunnen optreden. Hier zijn enkele tips om te helpen:

 

 1. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is voordat je de LED-strip vastplakt.
 2. Knip de LED-strip op de juiste lengte om onnodig afval te voorkomen.
 3. Controleer of de voedingsbron en controller geschikt zijn voor het vermogen van de LED-strip.
 4. Wees voorzichtig bij het solderen van de verbindingen en gebruik de soldeerbout op een veilige manier.

Door deze stappen te volgen en de veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je jouw eigen professionele verlichtingsinstallatie maken met RGB LED-strips. Veel succes met de installatie!

Maatwerk

Met behulp van de controller kun je gemakkelijk de kleur en helderheid van je RGB LED-strip aanpassen. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen:

 1. Zoek de knoppen op de controller die de kleur en helderheid regelen. Deze knoppen kunnen variëren afhankelijk van het type controller dat je gebruikt.
 2. Druk op de knop die overeenkomt met de kleur die je wilt instellen. Bijvoorbeeld rood, groen of blauw.
 3. Gebruik de knoppen voor helderheid om de helderheid van de kleur aan te passen. Dit kan van laag naar hoog worden aangepast.

Om verschillende kleureffecten te creëren, kun je ook experimenteren met het combineren van verschillende kleuren. De meeste controllers bieden de mogelijkheid om de kleuren te mengen om nieuwe kleuren te creëren.
Naast het aanpassen van de kleuren en helderheid, kun je ook verschillende effecten creëren met je LED-strip. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Knipperend effect: creëer een knipperend effect door de kleuren snel achter elkaar te laten veranderen. Dit geeft een leuke en feestelijke uitstraling aan de LED-strip.
 • Fading effect: maak gebruik van de fading functie om een subtiele overgang tussen kleuren te creëren. Hierbij wordt de ene kleur langzaam vervaagd terwijl de volgende kleur verschijnt.
 • Rainbow effect: creëer een regenboogeffect door alle kleuren in elkaar te laten overlopen. Dit kan door gebruik te maken van de mix-functie op de controller.

Met deze tips kun je verschillende creatieve effecten creëren met je RGB LED-strip en een unieke sfeer creëren voor elke gewenste ruimte. Veel plezier met het experimenteren!

 

Conclusie

In dit artikel hebben we je laten zien hoe je RGB LED-strips kunt installeren, inclusief welke gereedschappen en materialen je nodig hebt, hoe je de strip op maat maakt en hoe je hem aansluit op de stroombron en controller.

We hebben ook tips gegeven over het aanpassen van de kleur en helderheid van de LED-strip met behulp van de controller, evenals tips over het creëren van verschillende effecten zoals knipperen en vervagen.

Kortom, RGB LED-strips bieden een geweldige manier om je ruimte op te fleuren en een unieke sfeer te creëren. Met behulp van deze handleiding kun je nu gemakkelijk je eigen professionele verlichtingsinstallatie maken.

We zouden het geweldig vinden om te horen over jouw ervaringen met het installeren van RGB LED-strips. Laat gerust een reactie achter in de commentaren sectie en deel jouw tips en tricks met ons!

Als je meer wilt weten over RGB LED-strips, dan kun je onze aanvullende bronnen en links raadplegen. We hebben enkele handige tutorials en video's verzameld om je te helpen bij het creëren van de perfecte verlichting voor jouw gewenste ruimte.

Bedankt voor het lezen van ons artikel en veel succes met jouw eigen RGB LED-strip installatie!

Gerelateerde blogs

Blog: RGB LED strips: Welke Soorten zijn er?

Blog: RGB LED strips: Wat zijn de voordelen?