Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED strip plafond: Hoe onderhoud ik ze?

11, april 2023

LED strip plafond: Hoe onderhoud ik ze?

LED strip plafonds zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een stijlvolle en energiezuinige manier om uw huis te verlichten. Maar net als bij alle verlichtingsarmaturen is regelmatig onderhoud nodig om de prestaties en levensduur van uw LED strip plafonds te behouden. In deze blogpost zullen we uitleggen waarom onderhoud zo belangrijk is en geven we praktische tips voor het veilig reinigen en beschermen van uw LED strip plafonds.

Wat zijn LED strip plafonds?

LED strip plafonds zijn een soort verlichtingsarmatuur die bestaat uit een reeks LED-lampjes die op een flexibele strip zijn gemonteerd en onder het plafond zijn geïnstalleerd. De LED-lampjes zijn energiezuinig en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen. LED strip plafonds zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een moderne uitstraling.

Waarom zijn LED strip plafonds zo populair?

Naast hun stijlvolle uitstraling zijn LED strip plafonds ook populair vanwege hun energiezuinigheid en lange levensduur. Ze verbruiken minder energie dan traditionele verlichtingssystemen, wat resulteert in lagere energiekosten. Bovendien gaan LED-lampjes veel langer mee dan gloeilampen, wat betekent dat u minder vaak de lampen hoeft te vervangen en minder afval produceert.

Waarom is onderhoud belangrijk voor LED strip plafonds?

Hoewel LED strip plafonds weinig onderhoud vereisen, is het belangrijk om regelmatig te reinigen en te inspecteren om de prestaties en levensduur te behouden. Stof en vuil kunnen zich ophopen op de LED-lampjes en het licht verminderen, en vocht kan leiden tot corrosie en kortsluiting. Regelmatig onderhoud kan de prestaties van uw LED strip plafonds verbeteren en ervoor zorgen dat ze langer meegaan.

De basisprincipes van het onderhoud van LED strip plafonds

Er zijn een paar basisprincipes voor het onderhoud van LED strip plafonds:

Stof verwijderen

Stof en vuil kunnen zich ophopen op de LED-lampjes en het licht verminderen. Gebruik een zachte, droge doek of een stofzuiger met een zachte borstel om stof te verwijderen.

Regelmatig reinigen

Reinig uw LED strip plafonds regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om de LED-lampjes voorzichtig schoon te maken.

Beschermen tegen schade

LED strip plafonds zijn gevoelig voor vocht en mechanische schade. Bescherm ze tegen water en voorkom dat er voorwerpen tegen aan komen.

Het reinigen van LED strip plafonds

Hieronder volgen enkele stappen voor het veilig reinigen van LED strip plafonds:

 1. Schakel de stroomtoevoer naar het LED strip plafond uit om elektrische schokken te voorkomen.
 2. Verwijder voorzichtig de LED-strip van het plafond en leg deze op een schone, vlakke ondergrond.
 3. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om de LED-lampjes schoon te maken.
 4. Spoel de LED-strip af met water en droog deze grondig af voordat u hem terugplaatst op het plafond.

Het is belangrijk om geen agressieve reinigingsmiddelen of schurende materialen te gebruiken, omdat deze de LED-lampjes kunnen beschadigen.

Producten die u kunt gebruiken om LED strip plafonds te reinigen

Er zijn verschillende producten die u kunt gebruiken om LED strip plafonds veilig te reinigen, zoals:

 • Zachte doeken of micro vezel doeken
 • Mild reinigingsmiddel
 • Ontkalker

Gebruik geen schurende materialen zoals schuursponsjes, omdat deze de LED-lampjes kunnen beschadigen.

Veelgemaakte fouten bij het reinigen van LED strip plafonds

Hier zijn enkele veelgemaakte fouten bij het reinigen van LED strip plafonds die u moet vermijden:

 • Gebruik geen water of reinigingsmiddelen rechtstreeks op de LED-lampjes.
 • Gebruik geen schurende materialen zoals schuursponsjes.
 • Laat het LED strip plafond niet in contact komen met vocht.

Het oplossen van problemen met LED strip plafonds

Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende problemen met LED strip plafonds en hoe u deze kunt oplossen:

Flikkerende LED strips

Flikkerende LED strips kunnen worden veroorzaakt door slechte verbindingen tussen de LED-strips en de voedingsbron. Controleer of de verbindingen goed zijn aangesloten en probeer de LED-strip opnieuw op te starten.

Dode LED's

Als er een of meer LED-lampjes niet werken, kan dit worden veroorzaakt door een defecte LED. Vervang het defecte LED-lampje door een nieuw exemplaar.

Loszittende LED strips

Als de LED-strips los zitten, kan dit worden veroorzaakt door slechte montage of schade aan de bevestigingsclips. Controleer of de strips goed zijn bevestigd en vervang indien nodig de bevestigingsclips.

Onderhoud van speciale soorten LED strip plafonds

Er zijn verschillende soorten LED strip plafonds, waaronder:

Waterdichte LED strip plafonds

Waterdichte LED strip plafonds zijn bestand tegen vocht en kunnen worden gebruikt in badkamers en andere vochtige omgevingen. Reinig deze plafonds op dezelfde manier als andere LED strip plafonds, maar zorg ervoor dat u geen water gebruikt op de aansluitingen.

Warmte gevoelige LED strip plafonds

Warmte gevoelige LED strip plafonds moeten worden geïnstalleerd op een veilige afstand van warmtebronnen om te voorkomen dat ze oververhit raken. Reinig deze plafonds op dezelfde manier als andere LED strip plafonds.

Kleurveranderende LED strip plafonds

Kleurveranderende LED strip plafonds hebben verschillende kleuropties en instellingen. Raadpleeg de handleiding voor specifieke reinigingsinstructies, omdat sommige reinigingsmiddelen de kleur kunnen aantasten.

Tips voor het verlengen van de levensduur van LED strip plafonds

Hieronder vindt u enkele tips voor het verlengen van de levensduur van LED strip plafonds:

Zorg voor een goede ventilatie

LED strip plafonds kunnen oververhit raken als ze niet voldoende geventileerd zijn. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en vermijd het afdekken van de LED-strips.

Gebruik hoogwaardige LED strips

Kies hoogwaardige LED-strips om te voorkomen dat ze snel verslijten. Goedkope LED-strips kunnen van lage kwaliteit zijn en minder lang meegaan.

Let op de temperatuur

Hoge temperaturen kunnen de levensduur van LED strip plafonds verkorten. Vermijd het plaatsen van LED strip plafonds in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen.

Veiligheidsmaatregelen bij het onderhouden van LED strip plafonds

Bij het onderhouden van LED strip plafonds zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die u moet nemen:

Veiligheidsbril en handschoenen dragen

Draag een veiligheidsbril en handschoenen om uw ogen en handen te beschermen tegen vuil en reinigingsmiddelen.

Gebruik maken van een veilige ladder

Als u een ladder gebruikt om bij het LED strip plafond te komen, zorg er dan voor dat deze veilig is en stevig staat.

Schakel de stroomtoevoer uit

Schakel de stroomtoevoer naar het LED strip plafond uit voordat u begint met het reinigen of onderhouden ervan.

Hoe vaak moet u LED strip plafonds onderhouden?

Het wordt aanbevolen om LED strip plafonds om de zes maanden te reinigen en te inspecteren op schade. De frequentie van het onderhoud kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie en de omgevingsomstandigheden.

Professionele reiniging van LED strip plafonds

Als u het reinigen van uw LED strip plafonds liever uitbesteedt, kunt u een professionele reinigingsdienst inhuren. Hier zijn enkele voordelen van professionele reiniging van LED strip plafonds:

 • Professionele reinigingsdiensten hebben de nodige apparatuur en expertise om uw LED strip plafonds veilig en effectief te reinigen.
 • Professionele reinigingsdiensten kunnen schade aan uw LED strip plafonds voorkomen door de juiste reinigingsmethoden te gebruiken.

Hoe je LED strip plafonds kunt beschermen tegen schade

Hier zijn enkele tips om uw LED strip plafonds te beschermen tegen schade:

Het beschermen van LED strip plafonds tegen vocht

Vocht kan de LED-lampjes beschadigen en kortsluiting veroorzaken. Zorg ervoor dat uw LED strip plafonds niet in contact komen met water en vermijd het reinigen van de aansluitingen met water.

Het voorkomen van mechanische schade aan LED strip plafonds

Mechanische schade kan worden veroorzaakt door voorwerpen die tegen de LED strip plafonds stoten. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen tegen de LED strip plafonds komen en bescherm ze tegen schade.

Het beschermen van LED strip plafonds tegen schadelijke UV-stralen

Blootstelling aan UV-straling kan de LED-lampjes beschadigen en de levensduur verkorten. Bescherm uw LED strip plafonds tegen direct zonlicht en vermijd het gebruik van UV-lampen in de buurt van de LED-lampjes.

Belang van onderhoud van LED strip plafonds voor energiebesparing

Regelmatig onderhoud van LED strip plafonds kan leiden tot energiebesparing. Stof en vuil kunnen de lichtopbrengst van LED-lampjes verminderen, waardoor u meer energie verbruikt om dezelfde helderheid te behouden. Door uw LED strip plafonds regelmatig te reinigen, kunt u de lichtopbrengst verbeteren en energie besparen.

Veelgestelde vragen over het onderhoud van LED strip plafonds

Waarom blijven sommige LED's branden, zelfs als de stroomtoevoer is uitgeschakeld?

Sommige LED-strips hebben mogelijk een ingebouwde condensator die stroom kan opslaan en ervoor kan zorgen dat de LED's blijven branden, zelfs als de stroomtoevoer is uitgeschakeld. Raadpleeg de handleiding of neem contact op met de fabrikant voor specifieke instructies.

Kan ik mijn LED strip plafond reinigen met water en zeep?

Ja, u kunt uw LED strip plafond reinigen met water en zeep. Zorg er echter voor dat u de aansluitingen niet met water reinigt om kortsluiting te voorkomen.

Is het nodig om het plafond te demonteren voor het reinigen van de LED strips?

Ja, het is aan te raden om de LED strips van het plafond te verwijderen voordat u ze gaat reinigen om schade aan het plafond te voorkomen.

Zijn LED strip plafonds veilig?

Ja, LED strip plafonds zijn veilig, zolang ze correct worden geïnstalleerd en onderhouden. Zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het onderhouden van uw LED strip plafonds.

Conclusie

Regelmatig onderhoud van LED strip plafonds is essentieel voor hun prestaties en levensduur. Door uw LED strip plafonds regelmatig te reinigen en te inspecteren, kunt u hun energiezuinigheid en stijlvolle uitstraling behouden. Neem de juiste veiligheidsmaatregelen en gebruik alleen zachte reinigingsmiddelen om schade aan uw LED strip plafonds te voorkomen. Als u niet zeker weet hoe u uw LED strip plafonds moet onderhouden, kunt u altijd een professionele reinigingsdienst inschakelen om het werk voor u te doen.

Met deze tips en richtlijnen voor het onderhoud van LED strip plafonds kunt u ervoor zorgen dat uw verlichtingssysteem optimaal presteert en er stijlvol uitziet voor vele jaren.

Gerelateerde blogs

Blog: LED strip plafond: Hoe kies ik de beste?