Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
Het verschil tussen RGB en gewone LED strips

4, mei 2023

Het verschil tussen RGB en gewone LED strips

LED-strips zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Ze zijn een eenvoudige manier om sfeerverlichting aan te brengen en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Er zijn echter verschillende soorten LED-strips op de markt, waarvan de RGB LED strip en de gewone LED strip de meest voorkomende zijn. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee soorten LED-strips bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

RGB LED Strips 

Wat zijn RGB LED strips?

Een RGB LED strip bestaat uit kleine lichtgevende diodes die in drie verschillende kleuren kunnen oplichten: rood, groen en blauw. Door deze kleuren te combineren, kun je een breed scala aan kleuren creëren. RGB LED-strips worden vaak gebruikt voor sfeerverlichting en kunnen worden aangestuurd met een afstandsbediening of een app op je telefoon.

Hoe werken RGB LED strips?

RGB LED-strips werken door stroom door de diodes te sturen, waardoor ze licht geven. De kleuren worden gecreëerd door de intensiteit van elke kleur te variëren. Bijvoorbeeld, als je meer rood licht wilt, verhoog je gewoon de intensiteit van het rood. Dit proces wordt aangestuurd door een controller die in de LED-strip is ingebouwd.

Voordelen van RGB LED strips

 • Mogelijkheid om verschillende kleuren te creëren.
 • Kan worden aangestuurd met een afstandsbediening of app.
 • Ideaal voor sfeerverlichting.

Nadelen van RGB LED strips

 • Vaak duurder dan gewone LED-strips.
 • Minder helder dan gewone LED-strips.

Gewone LED Strips

Wat zijn gewone LED strips?

Gewone LED-strips bestaan uit kleine lichtgevende diodes die licht uitstralen in één kleur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, rood, groen, blauw en geel. Gewone LED-strips zijn meestal helderder dan RGB LED-strips.

Hoe werken gewone LED strips?

Gewone LED-strips werken door stroom door de diodes te sturen, waardoor ze licht geven. Er is geen controller nodig om de kleur te veranderen, omdat elke strip slechts één kleur heeft.

Voordelen van gewone LED strips

 • Helderder dan RGB LED-strips.
 • Goedkoper dan RGB LED-strips.
 • Kan worden gebruikt voor functionele verlichting, zoals in kasten of als werkverlichting.

Nadelen van gewone LED strips

 • Kan niet van kleur veranderen.
 • Beperkt tot één kleur.

Het Verschil Tussen RGB en Gewone LED Strips

Verschillen in kleuren

Het belangrijkste verschil tussen RGB en gewone LED-strips is de mogelijkheid om van kleur te veranderen. RGB LED-strips kunnen verschillende kleuren produceren door de intensiteit van de drie kleuren (rood, groen en blauw) te variëren. Gewone LED-strips hebben slechts één kleur en kunnen niet van kleur veranderen.

Toepassingen van RGB LED strips

RGB LED-strips zijn ideaal voor sfeerverlichting in huis of op kantoor. Ze kunnen ook worden gebruikt voor speciale evenementen of feesten, waarbij verschillende kleuren gewenst zijn. De mogelijkheid om van kleur te veranderen maakt ze ook geschikt voor het creëren van dynamische lichteffecten.

Toepassingen van gewone LED strips

Gewone LED-strips zijn goed geschikt voor functionele verlichting, zoals in kasten, onder kasten in de keuken of als werkverlichting. Ze zijn ook geschikt voor het verlichten van gangen en trappen, waarbij helder licht belangrijker is dan de kleur.

Verschillen in prijs

Over het algemeen zijn RGB LED-strips duurder dan gewone LED-strips. Dit komt door de extra hardware die nodig is om de kleuren te kunnen veranderen. Gewone LED-strips zijn daarentegen eenvoudiger van ontwerp en hebben minder hardware nodig.

Wanneer Moet Je RGB LED Strips Gebruiken?

Voor- en nadelen van RGB LED strips in verschillende situaties

RGB LED-strips zijn ideaal voor sfeerverlichting en kunnen worden gebruikt om dynamische lichteffecten te creëren. Ze zijn echter minder geschikt voor functionele verlichting, omdat ze meestal minder helder zijn dan gewone LED-strips.

Voorbeelden van wanneer RGB LED strips geschikt zijn

RGB LED-strips zijn geschikt voor sfeerverlichting in huis of op kantoor. Ze kunnen ook worden gebruikt voor speciale evenementen of feesten, waarbij verschillende kleuren gewenst zijn.

Wanneer Moet Je Gewone LED Strips Gebruiken?

Voor- en nadelen van gewone LED strips in verschillende situaties

Gewone LED-strips zijn helderder dan RGB LED-strips en zijn daardoor meer geschikt voor functionele verlichting, zoals in kasten, onder kasten in de keuken of als werkverlichting. Ze zijn minder geschikt voor sfeerverlichting, omdat ze slechts één kleur hebben.

Voorbeelden van wanneer gewone LED strips geschikt zijn

Gewone LED-strips zijn geschikt voor functionele verlichting, zoals in kasten of als werkverlichting. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het verlichten van gangen en trappen, waarbij helder licht belangrijker is dan de kleur.

De Toekomst van LED Strips

Nieuwe ontwikkelingen in LED-technologie

LED-technologie blijft zich ontwikkelen en er worden voortdurend nieuwe LED-strips ontwikkeld die nog efficiënter en duurzamer zijn. Zo worden bijvoorbeeld LED-strips ontwikkeld die kunnen worden aangestuurd via stemcommando's of die kunnen worden bediend via een app op je telefoon.

Wat betekent dit voor LED strips?

De ontwikkelingen in LED-technologie zullen resulteren in nog meer mogelijkheden voor LED-strips. Zo zullen er bijvoorbeeld meer kleuropties beschikbaar komen en zullen de strips nog efficiënter en duurzamer worden. Daarnaast zullen ze steeds gemakkelijker te bedienen zijn, waardoor ze nog populairder zullen worden.

Hoe Kies Je Tussen RGB en Gewone LED Strips?

Belangrijke factoren om te overwegen

Bij het kiezen tussen RGB en gewone LED-strips zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste toepassing, de gewenste helderheid en het beschikbare budget.

Praktische tips voor het kiezen van de juiste LED strip

 • Bepaal de gewenste toepassing.
 • Bepaal de gewenste helderheid.
 • Overweeg het beschikbare budget.
 • Bekijk online reviews en beoordelingen.

Installatie en Onderhoud van LED Strips

Hoe installeer je LED strips?

De meeste LED-strips worden geleverd met plakband aan de achterkant, waardoor ze gemakkelijk op een oppervlak kunnen worden aangebracht. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak schoon en droog is voordat je de strip aanbrengt. Daarnaast is het belangrijk om de handleiding van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de strip correct wordt aangesloten.

Tips voor het onderhoud van LED strips

 • Maak de strip schoon met een droge doek om stof en vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of water om de strip schoon te maken.
 • Controleer regelmatig of de LED-strip nog goed werkt en vervang indien nodig.

Veelgestelde Vragen

Kan ik mijn gewone LED-strip omzetten naar een RGB LED-strip?

Nee, dit is niet mogelijk. RGB LED-strips hebben een speciale controller nodig om de kleuren te kunnen veranderen, die niet aanwezig is in een gewone LED-strip.

Welke kleuren kan ik met RGB LED-strips creëren?

Met RGB LED-strips kun je een breed scala aan kleuren creëren door de intensiteit van de drie kleuren (rood, groen en blauw) te variëren.

Zijn RGB LED-strips duurder dan gewone LED-strips?

Ja, over het algemeen zijn RGB LED-strips duurder dan gewone LED-strips vanwege de extra hardware die nodig is om de kleuren te kunnen veranderen.

Conclusie

Het is belangrijk om de verschillen tussen RGB LED-strips en gewone LED-strips te begrijpen voordat je een aankoop doet. Als je op zoek bent naar sfeerverlichting, zijn RGB LED-strips ideaal. Als je op zoek bent naar functionele verlichting, zijn gewone LED-strips beter geschikt. Bedenk wat je precies zoekt en wat je budget is voordat je een keuze maakt.

Gerelateerde blogs

Top 5 manieren om RGB LED strips te gebruiken

De beste RGB LED strips voor buiten