Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
Tuinverlichting: Waarom LED strips een geweldig idee is

29, augustus 2022

Tuinverlichting: Waarom LED strips een geweldig idee is

Tuinverlichting kan een grote bijdrage leveren aan de sfeer en uitstraling van uw tuin, maar kan ook zorgen voor extra veiligheid en functionaliteit. Een van de beste opties voor tuinverlichting zijn LED strips. In dit artikel zullen we bespreken waarom LED strips een goede keuze zijn voor uw tuinverlichting.

Voordelen van LED strips voor tuinverlichting

LED strips bieden verschillende voordelen voor uw tuinverlichting. Hieronder bespreken we vijf belangrijke voordelen:

Energiezuinigheid

LED verlichting staat bekend om zijn energiezuinigheid. Dit is een belangrijk voordeel voor uw tuinverlichting, omdat u uw verlichting vaak gedurende lange periodes aan wilt laten staan. LED strips verbruiken aanzienlijk minder energie dan andere soorten verlichting, zoals halogeen- of gloeilampen. Hierdoor bespaart u op uw energierekening en draagt u bij aan een beter milieu.

Lange levensduur

LED strips hebben een veel langere levensduur dan andere soorten verlichting. Terwijl halogeen- of gloeilampen vaak na een paar maanden vervangen moeten worden, gaan LED strips gemiddeld 25.000 branduren mee. Dit betekent dat u minder vaak uw verlichting hoeft te vervangen en op de lange termijn kosten bespaart.

Hoge flexibiliteit

LED strips zijn zeer flexibel en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden voor uw tuinverlichting. U kunt ze bijvoorbeeld langs looppaden leggen, om bomen en struiken wikkelen of onder water plaatsen in uw vijver. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat u uw tuinverlichting op verschillende manieren kunt aanpassen aan uw persoonlijke smaak en wensen.

Geen UV-straling

LED verlichting geeft geen UV-straling af, in tegenstelling tot andere soorten verlichting. Dit is vooral belangrijk als u verlichting wilt gebruiken voor planten en bloemen, omdat UV-straling deze kan beschadigen.

Mogelijkheid tot kleurverandering

Sommige LED strips bieden de mogelijkheid om van kleur te veranderen. Dit kan een geweldige manier zijn om de sfeer van uw tuin te veranderen, bijvoorbeeld voor een feestje of speciale gelegenheid. Met een afstandsbediening kunt u gemakkelijk de kleuren veranderen en de sfeer van uw tuin aanpassen.

Toepassingen van LED strips in de tuin

LED strips kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in uw tuinverlichting. Hieronder bespreken we vijf mogelijke toepassingen:

Sfeerverlichting voor tuinfeestjes

Met LED strips kunt u een gezellige sfeer creëren voor uw tuinfeestjes. U kunt ze bijvoorbeeld langs de randen van uw terras of langs de bomen en struiken wikkelen voor een feestelijke uitstraling.

Verlichting voor looppaden en trappen

LED strips zijn ook geschikt als verlichting voor looppaden en trappen. Door ze langs de randen te plaatsen, zorgt u voor voldoende licht om veilig te kunnen lopen in het donker. Dit is vooral handig als u bijvoorbeeld een feestje geeft en uw gasten 's avonds het pad moeten kunnen vinden.

Accentverlichting voor bomen en planten

LED strips kunnen ook gebruikt worden als accentverlichting voor bomen en planten in uw tuin. Door de strips om de stam van een boom of rond een struik te wikkelen, kunt u deze extra accentueren en een unieke sfeer creëren in uw tuin.

Onderwaterverlichting voor vijvers en fonteinen

LED strips zijn ook geschikt als onderwaterverlichting voor vijvers en fonteinen. Door ze onder het wateroppervlak te plaatsen, kunt u 's avonds genieten van een prachtig verlichte vijver of fontein. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor waterdichte LED strips die veilig zijn voor gebruik onder water.

Veiligheidsverlichting voor buitendeuren en poorten

Tot slot kunnen LED strips ook gebruikt worden als veiligheidsverlichting voor buitendeuren en poorten. Door de strips bijvoorbeeld langs de randen van uw hekwerk te plaatsen, kunt u ervoor zorgen dat inbrekers minder kans hebben om ongezien uw terrein te betreden.

Installatie van LED strips voor tuinverlichting

Het installeren van LED strips voor uw tuinverlichting is eenvoudig, maar vereist wel enige kennis en voorbereiding. Hieronder bespreken we kort de benodigdheden, het stappenplan voor installatie en enkele tips voor onderhoud:

Benodigdheden

  • LED strips
  • Stroombron
  • Transformator
  • Connectoren
  • Montagetoebehoren

Stappenplan voor installatie

  1. Bepaal de gewenste locatie voor uw LED strips en meet de benodigde lengte op.
  2. Knip de LED strips op maat en maak verbindingen tussen de strips met connectoren.
  3. Sluit de LED strips aan op de transformator en stroombron.
  4. Monteer de LED strips op de gewenste locatie met behulp van montagetoebehoren.

Tips voor onderhoud

  • Maak uw LED strips regelmatig schoon met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen.
  • Controleer regelmatig of de verbindingen tussen de strips nog goed werken.
  • Schakel uw LED strips uit wanneer u ze niet gebruikt om de levensduur te verlengen.

Vergelijking met andere soorten tuinverlichting

LED strips hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten tuinverlichting. Hieronder vergelijken we LED strips met halogeenlampen, gloeilampen, spaarlampen en zonne-energie verlichting:

Halogeenlampen

Halogeenlampen verbruiken meer energie dan LED strips en hebben een kortere levensduur. Daarnaast geven halogeenlampen veel warmte af, wat niet altijd gewenst is in uw tuinverlichting.

Gloeilampen

Gloeilampen zijn erg inefficiënt en verbruiken veel energie. Daarnaast hebben ze een korte levensduur en zijn ze niet erg geschikt als tuinverlichting.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen, maar minder zuinig dan LED strips. Ze hebben ook een kortere levensduur dan LED strips en bevatten vaak kwik, wat slecht is voor het milieu.

Zonne-energie verlichting

Zonne-energie verlichting is een duurzame optie voor tuinverlichting, maar kan minder betrouwbaar zijn dan LED strips. In Nederland schijnt de zon niet altijd voldoende om de verlichting de hele avond te laten branden en ook de kwaliteit van de zonne-energie verlichting kan variëren.

Conclusie

LED strips zijn een uitstekende keuze voor uw tuinverlichting vanwege hun energiezuinigheid, lange levensduur, hoge flexibiliteit, gebrek aan UV-straling en mogelijkheid tot kleurverandering. Daarnaast bieden LED strips verschillende toepassingsmogelijkheden, van sfeerverlichting voor tuinfeestjes tot veiligheidsverlichting voor buitendeuren en poorten. Met de benodigde kennis en voorbereiding kunnen LED strips gemakkelijk geïnstalleerd worden en bieden ze op de lange termijn kostenbesparingen. Door LED strips te vergelijken met andere soorten tuinverlichting, blijkt dat LED strips over het algemeen de beste optie zijn voor uw tuinverlichting.