Kleurtemperatuur van led verlichting | Creëer de ultieme sfeer

27, december 2021

Kleurtemperatuur van led verlichting | Creëer de ultieme sfeer

De kleurtemperatuur van LED-verlichting is een belangrijke factor bij het creëren van de juiste sfeer. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. We leggen in dit artikel uit wat de kleurtemperatuur van LED is en waar je op moet letten bij het bepalen van de kleurtemperatuur.

Wat is kleurtemperatuur?Kleurtemperatuur is een manier om de kleur van licht te beschrijven. Het wordt gemeten in Kelvin op een schaal van 1.000 tot 10.000. De meest gebruikte kleurtemperaturen liggen tussen 2000 en 6500. De kleurtemperatuur van LED geeft de mate van warmte weer die het geproduceerde licht afgeeft. Niet de letterlijke warmte, maar het gevoel dat je erbij krijgt. Zo stralen sommige ledlampen of ledstrips een koele sfeer uit, terwijl een andere kleurtemperatuur van de ledverlichting zorgt voor een warme sfeer (in huis). Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur is belangrijk om de juiste sfeer te creëren binnen een bepaalde ruimte - bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte.

Verschillende kleurtemperaturen | KelvinKelvin is een maateenheid die wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van licht te bepalen - ook wel de thermodynamische temperatuur genoemd. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe koeler de lichtkleur. Wil je een warme sfeer creëren, kies dan voor een lage Kelvin. Om de keuze makkelijker te maken hebben we de meest gebruikte Kelvin kleurtemperaturen voor je op een rijtje gezet:

tot 2700 Kelvin - Extra warm wit lichtLED verlichting met een Kelvin tot 2700 biedt een extra warm witte kleurtemperatuur. Dit is een geschikte kleurtemperatuur, vooral om sfeer te creëren - bijvoorbeeld in de woonkamer, hotelkamer of in een restaurant.

2700-3000 Kelvin - Warm wit lichtEen lichtbron met een Kelvin-schaal tussen 2700 en 3000 geeft een warm wit licht. Het licht heeft een bruinachtige tint die vaak als warm wordt beschouwd. Een ideale kleurtemperatuur voor ontvangstruimten, trappenhuizen, gangen en wachtkamers.

3001-4000 Kelvin - Neutraal lichtLED-verlichting in deze serie geeft een natuurlijk wit gekleurd licht. Het is vaak een lichtgele tint. Deze kleurtemperatuur is ideaal voor verlichting in kantoren of ruimtes waar mensen werken/studeren.

4000+ Kelvin - Koel lichtVerlichting met een kleurtemperatuur met een (zeer) hoge Kelvin wordt vooral toegepast op plekken waar licht erg belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan operatiekamers, werkplekken en behandelkamers. Een Kelvin van 6500+ is te vergelijken met daglicht.

Hoe kies je de juiste kleurtemperatuur? † Welke Kelvin moet ik kiezen?Kleurtemperatuur is over het algemeen een kwestie van smaak en voorkeur. Belangrijk bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur is: wat is het doel van de verlichting? Wil je bijvoorbeeld een warme en uitnodigende sfeer creëren in je restaurant of woonkamer of is de lamp bedoeld om productief te werken? Bedenk dus goed op welke plek je de ledverlichting wilt installeren en bepaal op basis daarvan de juiste kleurtemperatuur.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur?Vind je het lastig om de juiste kleurtemperatuur te kiezen? We helpen je graag op weg! In de webshop van Lideka Home vindt u een ruim aanbod van diverse soorten ledstrips, led toepassingen en complete led pakketten om de perfecte sfeer (in huis) te creëren. Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wij voorzien u graag van professioneel advies of een offerte op maat bij de aanschaf van LED verlichting.

Heb je een vraag over de kleurtemperatuur van onze LED producten, wil je professioneel advies of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met het vinden van geschikte LED verlichting.