Icon voor bomen en bosjes 

Op werkdagen voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Icon voor bomen en bosjes 

Gratis verzending in NL en BE

Icon voor bomen en bosjes 

60 dagen gratis retourneren in NL en BE

Shopping Cart

Je winkelwagen is nog leeg!
LED verlichting: Wat is de levensduur?

27, augustus 2021

LED verlichting: Wat is de levensduur?

LED-verlichting wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen, waaronder de energiezuinigheid en lange levensduur. In deze blogpost gaan we dieper in op wat de levensduur van LED-verlichting precies is en welke factoren deze beïnvloeden.

Wat is levensduur van LED verlichting?

De levensduur van LED-verlichting verwijst naar de tijd die een LED-lamp brandt voordat deze minder licht begint uit te stralen en uiteindelijk faalt. Dit is anders dan bij traditionele gloei- of halogeenlampen, waarbij de levensduur wordt gedefinieerd als het aantal branduren voordat de lamp volledig uitvalt.

De levensduur van LED-verlichting wordt gemeten in 'branduren', waarbij het aantal branduren het aantal uren is dat een lamp brandt voordat deze nog maar 70% van de oorspronkelijke lichtopbrengst bereikt.

Factoren die de levensduur van LED verlichting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van LED-verlichting kunnen beïnvloeden:

Temperatuur

Temperatuur is een belangrijke factor voor de levensduur van LED-verlichting. LED's werken het beste bij een lage temperatuur en hebben de neiging om te falen bij hoge temperaturen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat LED-verlichting goed wordt geventileerd en niet wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen.

Kwaliteit van het LED-product

De kwaliteit van het LED-product is een andere belangrijke factor die de levensduur beïnvloedt. Goedkope LED-producten van lage kwaliteit hebben vaak een kortere levensduur en falen sneller dan duurdere, hoogwaardige LED-producten.

Gebruik en omgevingsfactoren

De manier waarop LED-verlichting wordt gebruikt en de omgevingsfactoren kunnen ook de levensduur beïnvloeden. Als de LED-lamp bijvoorbeeld constant wordt in- en uitgeschakeld, kan dit de levensduur verkorten. Omgevingsfactoren zoals vochtigheid en blootstelling aan zonlicht kunnen ook een negatieve invloed hebben.

Andere factoren

Er zijn nog andere factoren die de levensduur van LED-verlichting kunnen beïnvloeden, waaronder de kwaliteit van de stroomvoorziening, trillingen en de mate van reinheid.

Voordelen van LED verlichting met een lange levensduur

Het gebruik van LED-verlichting met een lange levensduur kan veel voordelen hebben:

  • Kostenbesparing op lange termijn: Hoewel LED-lampen initieel duurder kunnen zijn dan traditionele gloei- of halogeenlampen, gaan ze veel langer mee, waardoor de kosten op lange termijn lager zijn.

  • Minder onderhoud en vervanging: LED-lampen gaan veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor er minder tijd en geld nodig is voor vervanging en onderhoud.

  • Betere duurzaamheid: LED-lampen zijn energiezuiniger en produceren minder warmte dan traditionele lampen, wat resulteert in minder belasting van het milieu.

Hoe kan de levensduur van LED verlichting worden verlengd?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van LED-verlichting te verlengen:

Onderhoud van LED verlichting

Het regelmatig reinigen en stofvrij houden van LED-verlichting kan helpen om de levensduur te verlengen. Stof kan zich ophopen op de LED's, waardoor ze oververhit raken en sneller falen.

Correct gebruik van LED verlichting

Het correct gebruiken van LED-verlichting kan ook bijdragen aan het verlengen van de levensduur. Dit omvat het vermijden van het constant aan- en uitschakelen van de lampen en het verminderen van blootstelling aan hoge temperaturen.

Upgraden van LED verlichting

Als de LED-verlichting al een tijdje in gebruik is, kan het upgraden naar nieuwe, hoogwaardige LED-producten met een langere levensduur de levensduur verlengen en de energiezuinigheid verbeteren.

FAQ

Wat is de gemiddelde levensduur van LED verlichting?

De gemiddelde levensduur van LED-verlichting is ongeveer 50.000 tot 100.000 branduren, afhankelijk van de kwaliteit van het LED-product en de omgevingsfactoren.

Hoe wordt de levensduur van LED verlichting gemeten?

De levensduur van LED-verlichting wordt gemeten in 'branduren', waarbij het aantal branduren het aantal uren is dat een lamp brandt voordat deze nog maar 70% van de oorspronkelijke lichtopbrengst bereikt.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van LED verlichting?

Factoren die de levensduur van LED-verlichting kunnen beïnvloeden, zijn onder meer temperatuur, kwaliteit van het LED-product, gebruik en omgevingsfactoren, kwaliteit van de stroomvoorziening, trillingen en de mate van reinheid.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting met een lange levensduur?

LED-verlichting met een lange levensduur heeft veel voordelen, waaronder kostenbesparing, minder onderhoud en vervanging, en betere duurzaamheid.

Hoe kan ik de levensduur van mijn LED verlichting verlengen?

Om de levensduur van LED-verlichting te verlengen, kunt u regelmatig onderhoud uitvoeren door de LED's schoon te maken en stofvrij te houden. Het correct gebruiken van de LED-verlichting, zoals het vermijden van constant aan- en uitschakelen van de lampen en het verminderen van blootstelling aan hoge temperaturen, kan ook helpen. Upgraden naar nieuwe, hoogwaardige LED-producten met een langere levensduur kan ook bijdragen aan het verlengen van de levensduur.

Zijn LED-lampen beter dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen?

Ja, LED-lampen zijn beter dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen vanwege hun energiezuinigheid en langere levensduur.

Is LED-verlichting duurder dan traditionele verlichting?

Hoewel de initiële kosten van LED-verlichting hoger kunnen zijn dan traditionele gloei- of halogeenlampen, gaat LED-verlichting veel langer mee, waardoor de kosten op lange termijn lager zijn.

Zijn alle LED-producten van dezelfde kwaliteit?

Nee, de kwaliteit van LED-producten kan variëren. Het is belangrijk om producten van hoge kwaliteit te kiezen om ervoor te zorgen dat de levensduur van de LED-verlichting optimaal is.

Kunnen LED-lampen gerecycled worden?

Ja, LED-lampen kunnen worden gerecycled. Het is echter belangrijk om de lokale richtlijnen voor het recyclen van LED-lampen te volgen om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden verwerkt.

Hoe kan ik de juiste LED-lampen kiezen voor mijn huis?

Het is belangrijk om bij het kiezen van LED-lampen rekening te houden met factoren zoals de lichtsterkte, de kleurtemperatuur en de vorm van de lamp. U kunt ook overwegen om LED-lampen te kiezen die compatibel zijn met uw huidige armaturen om de installatie te vergemakkelijken.

Conclusie

De levensduur van LED-verlichting is de tijd die een lamp brandt voordat deze minder licht begint uit te stralen en uiteindelijk faalt. Er zijn verschillende factoren die de levensduur kunnen beïnvloeden, waaronder temperatuur, kwaliteit van het LED-product, gebruik en omgevingsfactoren. LED-verlichting met een lange levensduur heeft veel voordelen, waaronder kostenbesparing, minder onderhoud en vervanging, en betere duurzaamheid. Om de levensduur van LED-verlichting te verlengen, kan regelmatig onderhoud, correct gebruik en upgraden naar nieuwe producten met een langere levensduur helpen.

Gerelateerde blogs

Blog: LED verlichting: Wat is kleurtemperatuur?

Blog: LED verlichting: Kan ik het gebruiken als sfeerverlichting?